Ajankohtaista

Kategoriat
1 lokakuun, 2021

Vatsasi ja suolistosi hyvinvointi

Tiesithän, että hyvinvoiva suolisto ja vatsantoiminta antaa voimaa ja puhtia arkipäivään. Sen vuoksi on ensiarvoisen tärkeää huolehtia sen hyvinvoinnista. Suoliston hyvinvoinnin perusedellytyksenä on terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Suolisto rakastaa kasviksia ja täysjyväkuituja. Niitä on näin syksyllä saatavissa tuoreena ja hyvän makuisina vaikkapa joka aterialle annosteltuna. Välipalana marjat, hedelmät ja kasvirasvat hellivät suolistoa. Viime aikoina on puhuttu paljon suoliston bakteereista ja niiden merkityksestä hyvinvointiimme.  Bakteereita on hyviä ja huonoja; ja ne taistelevat elintilastaan. Hyvien bakteerien hyvinvointiin voit vaikuttaa hapatettujen ja ravintokuitupitoisen ravinnon avulla, vähentämällä punaisen lihan käyttöä, maitorasvoja ja sokeria.

Miten syöt, on yhtä tärkeää kuin se, mitä syöt. Ota rauhallinen aika ruokahetkeesi. Ateriavälit on hyvä pitää tasaisena, noin viisi ateriaa päivässä. Vältä napostelua. Pieni näläntunne ei ole pahasta. Juo vettä aterioiden välillä, sillä se on tärkeää suoliston toiminnalle. Herkuttele kohtuudella. Vältä stressiä, huolehti levosta, sillä stressi ärsyttää suoliston toimintaa.

 

Image

Opi tuntemaan oma suolistosi, miten se reagoi erilaisiin ärsykkeisiin, siten voit välttää epäedullisia ärsykkeitä. Helli vatsaasi erityisesti silloin, kun se on joutunut kovalle koetukselle esimerkiksi särkylääkkeen tai antibioottikuurin aikana. Hyvien probioottien ja maitohappobakteerien avulla tasapainotat vatsaasi. Huolehdi liikunnasta myös työpäivän aikana. Erityisesti selän kierrot tekevät hyvää vatsalle. Luonnossa liikkuminen helpottaa stressiä, siitä saa hyvää oloa ja se rauhoittaa mieltä. Myös hyvä yöuni on tärkeää.

Kaikesta huolimatta, mikäli vatsaoireilua ilmenee, niin keskustele siitä hyvissä ajoin terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.  Alkava talvi on hyvä aloittaa hyvinvoivan vatsan kanssa.


Kategoriat