Ajankohtaista

Kategoriat
1 tammikuun, 2021

Vastalääkettä huuhaa-tiedolle

Olet varmaan huomannut, että netti, sosiaalinen media ja perinteisemmätkin mediat ovat nykyään tulvillaan erilaisia terveysväittämiä. Tutkimattomia ihmehoitoja mainostavat monesti myös julkisuuden henkilöt erilaisissa haastatteluissa. Kokemusasiantuntijuutta markkinoidaan niin kuin se olisi tieteellisesti osoitettu tutkimustulos.

Terveydenhuollon ammattilaiset eivät ole perinteisesti ajatelleet, että heidän tehtäviinsä kuuluisi virheelliseen tietoon puuttuminen. Kuitenkin potilaskohtaamisissa diagnostiikan ja hoitovaihtoehtojen tiimoilta on suotavaa käydä avointa keskustelua, jossa potilas saisi riittävästi tietoa oman hoitonsa perusteista.

Käypä hoito -tiedostoissa on laajasti saatavilla myös potilaille tarkoitettua tietoa. Terveyskirjastosta ( www.terveyskirjasto.fi ) löytyy tutkittuun tietoon perustuvia artikkeleita. Mielenterveyteen liittyvistä asioista on kaikkien saatavilla HUS:n Mielenterveystalon tietokanta ( www.mielenterveystalo.fi ). Samasta toimipisteestä käsin toteutetaan myös laajasti erilaisia nettiterapioita ympäri maata.

Professori Juhani Knuuti on aktivoitunut toiminaan virheellisen terveystiedon tunnistajana ja hän tulevien lääkäreiden kanssa oikoo virheellisiä terveysväittämiä Vastelääke ry:n julkaisemien artikkeleiden avulla. Tietokanta löytyy www.vastalääke.fi osoitteessa ja kirjoittajat ottavat vastaa uusia ideoita tuleviin artikkeleihin.

Voit osaltasi vaikuttaa tutkitun tiedon lisääntymiseen välttämällä epätarkkojen lähteiden välittämistä eteenpäin.

Työterveys Lappican väki toivottaa varman tiedon merkeissä
Hyvää Uutta Vuotta 2021!

Image

Kategoriat