Ajankohtaista

Kategoriat
1 joulukuun, 2019

Uni huoltaa aivot – vinkit unensaamiseen

 

Nukkuessa ihmisen aivot puhdistavat ja uudistavat itseään. Jo yksikin valvottu yö vaikuttaa aivojen toimintakykyyn. Vähitellen kertyvä univaje on myös haitallista. Liian vähäiseksi jäävä uni vaikuttaa nopeasti aivojen toimintaan siten, että reaktionopeus hidastuu, keskittyminen, tarkkaavaisuus ja huomiokyky alenevat ja olo on väsynyt.

Viisi hyvää konstia unettomuuden omahoitoon:

 1. Pidä huolihetki.
  Huolet ja ratkaisemattomat asiat on hyvä kirjata ennen vuoteeseen menoa paperille. Mieti samalla, mitä voisit näille asioille tehdä, ja kirjaa ratkaisuehdotukset ylös. On mahdollista, että jokailtainen huolihetki ennen nukkumaan menoa rauhoittaa mieltäsi ja saat unen päästä paremmin kiinni. 
 1. Ajattele itsesi ulkopuolelta.
  Siirry unta pelkäävästä itsestäsi ikään kuin ulkopuolisen tarkkailijan rooliin. Tarkkailija sanoo sinulle, että unta haittaavat katastrofiajatukset ovat pelkkiä oletuksia ja luuloja, eivät vankkoja tosiasioita. ”Vaikka nyt tuntuukin kurjalta, et voi tietää, miltä sinusta huomenna tuntuu – voit pärjätä ihan hyvin”. 
 1. Kokeile eri rentoutumiskeinoja.
  Rentoutumiskeinoja on monia ja, jos yksi ei toimi, kannattaa kokeilla toista. Testaa vaikka harjoitusta, jossa jännität ensin jotakin lihasryhmää, kuten pohkeitasi ja sen jälkeen rentoutat ne. Käy lihakset läpi kehonosa kerrallaan. Kannattaa myös kokeilla viljanjyvä-lämpötyynyä, jota käytät minuutin verran mikrossa ja jonka sijoitat vuoteessa hartioillesi tai vatsasi päälle. Lämpö ja viljantuoksu auttavat rentoutumaan ja nukahtamaan.

Yksi tapa rentoutua on kuunnella luonnon ääniä, kuten veden liplatusta tai metsän huminaa yöpuulle mentäessä. Ääniin yhdistyy kuin huomaamatta mielikuvat rauhoittavasta maisemasta ja unen saanti voi näin helpottua. Luonnonäänilevyjä voi tilata mm. netistä.

 1. Valvo suunnitelmallisesti.
  Tässä konstissa kyse on siitä, että valvot harkitusti 30 min. kerrallaan. Ensimmäiset 5 min lasket aikaa taaksepäin: minuutti mennyt, pitää vielä valvoa 4 minuuttia, sitten 3, 2, 1.

Seuraavien viiden minuutin ajaksi otat makuuhuoneesta katseesi kohteeksi suorakaiteen, kuten ikkunan tai taulun ja alat hengittelemään sen kanssa: pitkällä sivulla hengität sisään, lyhyellä sivulla pidät tauon, toisella pitkällä hengität ulos ja taas lyhyellä sivulla pidät tauon. Näitä kahta harjoitusta vuorottelemalla valvot puoli tuntia ja on mahdollista, että uni harjoituksen loputtua tulee paremmin.

 1. Ota unilelu kainaloon.
  Muistatko lapsuutesi rakkaimman unilelun, jota ilman et suostunut menemään nukkumaan. Se antoi sinulle turvaa ja rauhoitti mielesi. Unilelun avulla annat itsellesi sitä myötätuntoa, jota uneton minäsi juuri sillä hetkellä kaipaa.

 


Kategoriat