Ajankohtaista

Kategoriat
1 huhtikuun, 2024

Turvallisesti matkalle!

TURVALLISESTI MATKALLE !

Lomakausi lähestyy ja kesälomalla monet matkaavat lähelle tai kauas. Hyviä ohjeita terveyden ylläpitämiseen matkalla löydät Duodecimin Terveyskirjastosta / Matkailijan terveysoppaasta. Sieltä löytyy monipuolisesti  tietoa mm. rokotuksista ja vakuutuksista. Matkavakuutus kannattaa aina  hankkia ennen matkaa  ja tutustua tarkkaan sen laajuuteen,  ehtoihin ja mahdollisiin korvauksiin.

Pitkän matkan aikana saattaa kehittyä laskimotukos alaraajoihin. Tämä voi olla hengenvaarallinen tilanne. Laskimotukoksen tyypillisiä oireita ovat koko alaraajan tai pohkeen turvotus sekä levossa tai kävellessä pohkeessa tuntuva kipu tai syvä painoarkuus. Ensioireena voi olla äkillinen hengenahdistus tai vähittäinen suorituskyvyn lasku. Oireet vaativat nopeasti  lääkärin  arvion.

Tässä muistutuksena ohjeita laskimotukoksen ehkäisyyn matkalla:

Laskimoveritulppa voi syntyä myös pitkän auto- tai junamatkan aikana, mutta lentokoneen kuivan ilman aiheuttama nestehukka, matala ilmanpaine, ahtaat tilat ja paikallaan istuminen lisäävät riskiä nimenomaan pitkillä (yli 4 tunnin) lentomatkoilla. Jalkojen syvien laskimoiden veritulpan tekee vaaralliseksi siitä mahdollisesti irtoavat pienet hyytymät, jotka voivat aiheuttaa hengenvaarallisen keuhkoveritulpan. Riskimatkustajia eivät ole vain iäkkäät tai sydän- ja verisuonitauteja sairastavat, syöpäsairaat tai aiemman laskimotukoksen saaneet matkustajat, vaan myös tavalliset, muuten terveet tupakoivat, ylipainoiset (BMI > 30), hormonaalista ehkäisyä tai hormonikorvaushoitoa käyttävät, jotain infektiotautia sairastavat ja ennen kaikkea raskaana olevat, äskettäin synnyttäneet sekä pian leikkauksen tai muun toimenpiteen jälkeen matkustavat. Myös äskettäiset vammat altistavat veritulpille, mikä on hyvä muistaa, jos matkan aikana on sattunut tapaturma.

Matkan aikana voit pienentää veritulppariskiä seuraavilla toimenpiteillä:

  • Muista juoda riittävästi nestettä (vähintään lasillinen vettä 1–2 tunnin välein). Vältä alkoholia ja kahvia, koska ne kuivattavat.
  • Tee pieni kävely lentokoneen käytävällä 1–2 tunnin välein. WC:ssä käynti ja rakon tyhjentäminen riittävän usein on myös suotavaa.
  • Vaihda asentoa, liikuttele ja jumppaa jalkojasi. Monilla pitkillä lennoilla annetaan hyviä voimisteluohjeita.
  • Vältä unilääkkeitä, älä nuku kippurassa, älä istu tai nuku jalkojesi päällä.
  • Käytä lentosukkia.

TURVALLISTA MATKAA JA MUKAVIA LOMAMUISTOJA!

Image

Kategoriat