Ajankohtaista

Kategoriat
10 maaliskuun, 2020

Tiedote Työterveys Lappican asiakkaille: Käsienpesu ja oikeanlainen yskiminen paras tapa suojautua koronalta ja muilta viruksilta

Tiedote Työterveys Lappican asiakkaille:
Käsienpesu ja oikeanlainen yskiminen paras tapa suojautua koronalta ja muilta viruksilta

Julkaistu 10.3.2020

Yleiset käsi- ja yskimishygieniaohjeet koskevat kaikkia liikkeellä olevia viruksia ja niiden ehkäisyä. Tiedot koronaviruksesta, sen leviämisestä ja kansainvälisistä ohjeista päivittyvät säännöllisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuille. (Seurattavat linkit löytyvät tämän tiedotteen lopussa)

Influenssaepidemia on alkanut helmikuussa 2020 ja jatkuu 1-2 kuukautta. Moni suomalainen on suojautunut influenssarokotteella tautia vastaan. Hengitystieinfektioilta suojaudutaan ja niiden leviämistä vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Esimerkiksi tavanomainen flunssa sekä influenssan ja RS-viruksen kaltaiset taudit tarttuvat yskiessä ja aivastaessa, sekä hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien välityksellä.

Tavallinen flunssa

Jos sairastut flunssaan, eikä lähipiirissäsi ole tiedossa koronavirustartuntaa tai et ole matkustanut epidemia-alueella, ei koronavirusinfektiota epäillä. Julkiseen terveydenhuoltoon tai työterveydenhuoltoon ei tarvitse soittaa sen vuoksi.

Toimi tavallisen flunssa kanssa kuten ennenkin: lepää, hoida itseäsi ja hyödynnä sairauspoissaoloa omalla ilmoituksella, mikäli se on yrityksessäsi käytössä.

Koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia

Kiinassa käynnistyi alkuvuodesta 2020 koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita. Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.

Sairastuneiden oireita ovat olleet muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus.

Koronavirusepäilyn kriteerit:

Henkilöllä on

  • akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus ja/tai
  • keuhkokuumeeseen viittaava löydös keuhkokuvassa ja
  • henkilö on joko oleskellut koronaviruksen esiintymisalueilla (kts. THL-linkit alla) 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai
  • ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.

Ohjeita epidemia-alueella matkustaville:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/ohjeita-epidemia-alueella-matkustaville-koronavirus-covid-19

 

Ohjeita infektioilta ja koronavirukselta suojautumiseen

Koronavirustartuntoja (kuten muitakin hengitystieinfektioita, vatsatauteja ja matkaripulia) voidaan ehkäistä seuraavin toimin:

Pese kätesi aina

  • kun tulet ulkoa sisään
  • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
  • wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

 

Epäily koronavirusinfektiosta, toimi seuraavasti:

Työterveys Lappica noudattaa Lapin Keskussairaalan Infektioiden torjuntayksikön ja THL:n ohjeita hoitoon hakeutumisessa. Linkit ohjeisiin löytyvät tämän kirjeen lopuksi.

Työterveyssopimuksen laajuuden mukaisesti varaat ajan https://www.lappica.fi/asiointi/ sivujen ohjeistuksen mukaisesti. Suosituksena on ENSISIJAISESTI KÄYTTÄÄ SÄHKÖISTÄ ASIOINTIKANAVAA Lappica24/7.

  • eLAPPICA CHAT, sovelluksessa työntekijä voi olla yhteydessä työterveyteen echat-toiminnon kautta ja vastaanotto voidaan kääntää suoraan etävastaanotoksi, mikäli se sisältyy työterveyshuoltosopimukseen
  • SÄHKÖINEN ASIOINTI – LAPPICA 24/7
  • PUHELINPALVELU puh 020 692 190
  • SAIRAUSVASTAANOTON INTERNET-AJANVARAUS, varaa puhelinaika työterveyshoitajalle
  • ETÄVASTAANOTTO, voit varata ajan etävastaanotolle, jos työnantajasi on sisällyttänyt tämän työterveyssopimukseenne.

Työterveyshoitaja selvittää tilannetta yhteydenoton aikana ja antaa jatko-ohjeet sekä tarvittaessa ohjelmoi laboratorionäytteenotot esim. koronavirusinfektion (COVID-19) diagnosoimiseksi.

Mikäli työnantajasi työterveyshuollon sopimukseen ei kuulu sairaanhoito, soita tällöin ensisijaisesti oman alueesi julkiseen terveydenhuoltoon (esim. omaan terveyskeskukseesi). Pysy kotona odottaen toimintaohjeita, mikäli terveydentilasi sen sallii, jotta et itse levitä mahdollista tautia.

 

Työterveyslaitoksen ohjeet työpaikoille koronavirusepidemiaan varautumisessa

Työterveyslaitos on laatinut toimintaohje yrityksille koronavirusepidemiaan varautumisesta sekä toimintaohjeet työntekijöille. Ohje sisältää mm. asiaa hygieniasta, matkustamisesta, etätyöstä ja sairauspoissaolo-ohjeista.

Suosituksia työnantajalle

  • on suositeltavaa perustaa työpaikallenne ryhmä, joka ottaa vastuun mahdolliseen tartuntatautiepidemiaan valmistautumisesta

Ryhmä koordinoi varautumista ja viestintää työntekijöille, pitää varautumissuunnitelman ajan tasalla ja antaa ohjeita tarvittaessa liittyen esimerkiksi siivoukseen, sairaustapauksiin, eristämiseen tai karanteeniin. Ryhmä seuraa valtakunnallista tilannetta, UM:n matkustustiedotteita sekä THL:n ja Työterveyslaitoksen ohjeita. Ryhmä arvioi myös erilaisten skenaarioiden, esimerkiksi mahdollisten karanteenien vaikutusta toimintaan ja toimitusketjuihin.

  • suositamme epidemiakautena sitä, että työntekijä voi hengitystieinfektio-oireissa olla 5-7 pv esimiehen luvalla pois töistä
  • suosittelemme etätyön mahdollistamista työntekijälle, joka on ollut ulkomailla epidemia-alueilla ja on oireeton, niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista
  • tarvittaessa ole yhteydessä työterveyshuoltoon, ohjeistamme mielellämme asiakkaitamme ja toivomme, että tähän asti antamamme ohjeet koronavirustartunnan ehkäisystä on otettu yrityksessänne huomioon.

Välitäthän siis tietoa koronaviruksen ehkäisystä omassa organisaatiossasi. Tutustu myös THL:n toimintaohjeisiin yrityksille.

 

Lisätietoja löytyy: 

https://www.ttl.fi/tyoterveyslaitoksen-toimintaohje-yrityksille-koronavirusepidemiaan-varautumiseksi/

https://www.ttl.fi/toimintaohje-tyontekijoille-wuhanin-koronaviruksen-tartunnan-ehkaisyyn/

THL: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Työnantajaliitoilla myös omia ohjeita (KT, AVAINTA, SAK) ajankohtaista koronaviruksesta COVID19

LSHP:n Intrasta Infektioiden torjuntayksikkö infektiokohtaiset torjuntaohjeet

Kela: https://www.kela.fi/tartuntatauti_nain-haet

 

Ohjeita epidemia-alueella matkustaville

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/ohjeita-epidemia-alueella-matkustaville-koronavirus-covid-19

 

Heli Leino, ylilääkäri                                          Anne Kunnari, toimitusjohtaja


Kategoriat