Ajankohtaista

Kategoriat
1 heinäkuun, 2020

Terveellistä ja turvallista heinäkuuta!

 

Heinäkuu 2020 jää erilaisena kesänä mieleen kuin aiemmat. Maailmanlaajuisesti ihmiset ovat omissa oloissaan. Usean henkilön lomasuunnitelmat ovat muuttuneet. Kaukomatkat on peruttu, aikaa vietetään eristäytyneemmin.

Ajassa on paljon hyvääkin. Loman voi viettää rauhassa ilman erityistä lomasuunnitelmastressiä. Voi hoitaa puutarhaa, mahdollisesti kulkea luonnossa, tehdä käsitöitä, lukea kirjoja ehkä tehdä pientä remonttia kotona tai mökillä.  Läheisten kanssa voi olla yhteydessä erilaisten videoyhteyksien välityksellä.

Rentoutuminen on tärkeää, jotta jaksamme tehdä töitä ja huolehtia arjesta. Stressi vähenee, uni ja keskittymiskyky paranee, kun rentoudumme.

Kesä ja aurinkoinen sää lisää ihmisten aktiivisuutta ja sitä myöten myös tapaturmia ja tulehduksia sekä hyönteisten pistoja, auringon polttamia ja pieniä naarmuja. Monet näistä voi hoitaa helposti itse, kun varaa lomamatkalle, mökki- tai venereissulle mukaan asialliset ensiaputarpeet.

Miten voin ehkäistä koronaviruksen leviämistä?

Varaudu pieniin haavereihin

Lääkekaappiin on hyvä varata laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiaineita. Kaapista tulee löytyä myös särky- ja allergialääkkeitä sekä kutinaa ja poltetta helpottavaa kortisonivoidetta. Hyönteis- ja punkkikarkotteet voivat ehkäistä ennakolta monta harmia.

Maastossa liikkuessa kannattaa varustautua kumisaappain kyykäärmeitä vastaan ja samoin asianmukaisella pukeutumisella välttyy monelta pikku nirhaumalta.

Kyypakkausta voi käyttää ensiapuna käärmeen ja ampiaisen pistossakin, mutta sen tehoon ei saa liiaksi tuudittautua: käärmeen purressa on aina hakeuduttava välittömästi päivystykseen.

Mikäli liikut rannikkoalueella, hoida punkit nopeasti pois iholta

Punkit eli puutiaiset viihtyvät kosteissa olosuhteissa, aluskasvillisuuden lehdillä, ruohikossa ja heinikossa. Punkeilta suojautumiseen ei riitä, että välttää heinikossa liikkumista: punkin pureman ehkäisyssä tärkeintä on peittävä pukeutuminen sekä oman kehon ja kotieläinten tarkastaminen punkkien varalta päivittäin.

Muista kohtuullinen alkoholinkäyttö

Kesällä nautitaan hyvästä ruuasta, juomasta ja ystävien seurasta. Muista kuitenkin kohtuullisuus nautinnoissakin. Humalassa ihmiselle sattuu yleensä herkemmin tapaturmia ja niitä erilaisia ihmissuhteita koskevia ”mokauksia” myös. Näitä tilanteita kannattaa jo etukäteen miettiä, ja ehkäistä ennakolta suurimmat henkiset ja ruumiilliset vauriot.

Nautitaan kaikki ihanasta Suomen suvesta,
niin lomalaiset kuin töissä olevatkin!

Image

Kategoriat