Ajankohtaista

Kategoriat
15 joulukuun, 2016

Suklainen juttu

Joulun alla moni silmäilee notkuvia suklaahyllyjä ristiriitaisin tuntein: hyvää olisi, mutta, kun on epäterveellistä. Suklaan kohtuullisesta nauttimisesta löytyy myös terveyshyötyä.
joulukuu 2016 suklaa.jpg
Suklaan sisältämä tyydyttynyt rasva ja sokeri ovat verisuonille haitallisia ja runsaasti nautittuna myös painon hallinnan kannalta ongelmallisia. Kaakaossa on kuitenkin monia kemiallisia yhdisteitä, joiden terveyshyödyistä on kiistatonta näyttöä. Kaakao sisältää runsaasti flavonoideja, joista osalla näyttäisi olevan edullisia vaikutuksia verisuonten sisäkalvon toimintaan.  Parantunut verisuonten sisäkalvon toiminta puolestaan ehkäisee valtimoiden kalkkeutumista ja valtimotautien syntymistä, lisää aivojen verenkiertoa ja aiheuttaa edullisia muutoksia hermosolujen rakenteessa ja sitä kautta mahdollisesti vaikuttaa edullisesti myös kognitiiviseen suorituskykyyn.

Duodecim-lehdessä oli v. 2012 pieni juttu osin leikkimielellä tehdystä tutkimuksesta, jossa oli selvitetty vaikuttaako suklaan kulutus kansakunnan tasolla kognitiivisiin toimintoihin. Kognitiivisen toiminnan mittariksi oli valittu kunkin maan saamat Nobel-palkinnot. Suklaan maakohtaiset kulutusmäärät oli saatu kolmelta suurelta suklaanvalmistajalta. Tulos oli yllättävän selvä: valtakunnan suklaankulutus korreloi voimakkaasti kansakunnan saamien Nobel-palkintojen kanssa: mitä enemmän suklaata, sitä useampi Nobel-palkinto. Toki tutkimus on tehty pilke silmäkulmassa.

Suklaan terveyshyödyistä on kuitenkin sen verran tutkimusnäyttöä, että nautitaan joulusuklaita, kohtuudella mutta hyvällä omalla tunnolla. Jos terveyshyödyn haluaa maksimoida, kannattaa suosia raakasuklaata, sillä flavonoidit tuhoutuvat herkästi suklaan valmistusprosessissa. Myös tumma suklaa on maitosuklaata terveellisempi vaihtoehto, sillä  maito estää flavonoidien imeytymistä.  

Kirsi Matikainen, Työterveyslääkäri

Lähteet: Duodecim-lehdet 2012;127(23):2486 Harri Saxen: Mitä nyt, 2012;127(23):2485 Riitta Luoto: Mitä nyt, 2012;127(23):2483 Kari Poikolainen: Mitä nyt, 2006;122(7):770 Mitä Nyt.


Kategoriat