Ajankohtaista

Kategoriat
1 huhtikuun, 2020

PYÖRÄILY SOPII MYÖS SELKÄ- TAI POLVI-OIREISELLE

Pyöräilykauden aloitus; huoltotyöt hyvissä ajoin pyörälle sekä ohjeita mukavaan pyöräilyyn

Pyöräily on tunnetusti tehokasta arki- ja hyötyliikuntaa. Pyörä sopii kulkuvälineeksi työ- ja kauppamatkoille. Pyöräily ei kuormita niveliä, jolloin se sopii erityisesti ylipainoisille ja alaraajojen nivelongelmista kärsiville. Pyöräily on laittaa tehokkaasti reisi-, pohje- ja pakaralihakset töihin. Näiden lihasten hyvä kunto tekee kyykyt ja nostamiset helpommaksi. Pyöräillessä työskentelevät alaraajalihasten lisäksi myös keskivartalon lihakset, etenkin pidemmillä matkoilla ja poljettaessa ylämäkeen.

AJOASENTO ja muuta huomioitavaa:

  • Käsien ote: pidä ohjaustangosta napakasti, vältä puristamista.
  • Pidä hartiat rentona ja rintakehä avonaisena sekä kyynärpäät hivenen koukussa.
  • Pysty ajoasento sopii selkäoireisille (poikkeuksena selkäydinkanavan ahtaumasta kärsivälle henkilölle sopii etukumara-ajoasento).
    • pystyn ajoasennon mahdollistavat vakiopyörät, jopot ja hybridipyörät. Vanhaan polkupyörään on usein mahdollista asentaa pidennysvarsi, jolloin ohjaustangon saa ylemmäksi ja ajoasennon pystymmäksi.
    • maasto- tai maantiepyörällä ajoasento on etukumara, jossa niska- ja hartiaseutu kuormittuu enemmän niskan yliojennuksen vuoksi.  Käyttäessäsi maasto- tai maantiepyörällä muista ojentua pystyyn ajoasentoon säännöllisin väliajoin.
  • Tarkista, että satulan koko, muoto ja kovuus sopii sinulle.
  • Ajon aikaisia tärähdyksiä voi vähentää pyörän jousituksella, pehmustetuilla pyöräilyhousuilla ja satulaan kiinnitettävillä geelipehmusteilla

Lähde: https://selkakanava.fi/pyoraily-sopii-selalle

 

Sähköpyöräilyn fyysinen kuormittavuus 

Fyysinen ponnistelu vähenee polkiessa sähköpyörällä ja vauhti säilyy kevyestä ponnistelusta huolimatta.  Sähköpyörällä pystyy pyöräilemään kauemmin ilman väsymistä, joka innostanee monia aloittamaan pyöräilyn tai pyöräilemään useammin.

Sähköpyöräilyssä syke, maksimaalinen hapenottokyky ja alaraajojen lihasaktiivisuus jäävät pienemmiksi kuin tavallisessa polkupyöräilyssä. Pyöräilijä voi vaikuttaa itse sähköpyöräilyn kuormitukseen säätämällä avusteisuutta ja pyöräilynopeutta.

Huolimatta avusteisuudesta tai pyöräilynopeudesta sähköpyöräilyn teho vastaa kohtuukuormitteisen liikunnan tasoa. Sähköpyöräily siis edistää terveyttä. Tutkimusten mukaan kohtuutehoinen 40 minuutin sähköpyöräily vähintään kolmena päivänä viikossa yhteensä neljän viikon ajan parantaa pyöräilijöiden verensokeriarvoja ja maksimaalista hapenottokykyä.

Lähde: www.ukk.instituutti.fi

 

 

Muutamia linkkejä vinkeiksi

Pyöräily: pyörän koko ja ajoasento:  https://yhteishyva.fi/koti/pyoran-ajoasento/article-74115

UKK-instituutti: https://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikkumaan/pyoraily/sahkopyoraily

Pyörän huolto: https://larunpyora.com/2019/04/pyoran-kevathuolto-itse-tehtavat-ja-ammattilaiselle-jatettavat-huoltotyot/

Miellyttäviä pyöräilyhetkiä vapaa-ajalla ja työmatkapyöräilyn parissa 😊

Image

Kategoriat