Ajankohtaista

Kategoriat
1 kesäkuun, 2020

PUNKIT TULEVAT, oletko valmis?

Punkki eli puutiainen on yleinen Suomen luonnossa ja sitä on raportoitu koko maasta. Borreliaa esiintyy eniten syksyllä. Suurin osa tapauksista ajoittuu elo–lokakuulle.

Punkit viihtyvät niin havu- kuin lehtimetsissä sekä laidunmaalla. Sen sijaan niitä olisi vähemmän rantalepikossa ja niityillä, joiden on aiemmin ajateltu olevan punkkien suosikkipaikkoja.

Tärkein keino suojautua punkin levittämiltä taudeilta on ehkäistä punkin purema ennalta. Liikkuessasi luonnossa, estä punkin kiinnittyminen iholle pukemalla päälle pitkähihainen ja -lahkeinen vaate sekä pitkävartiset saappaat tai housunahkeet sukkien sisällä. Vaaleista vaatteista punkki erottuu paremmin. Hyönteiskarkotteiden käyttöä myös suositellaan.

Punkkisyyni kannattaa tehdä koko perheelle ja lemmikeille. Käy koko keho ja iho läpi: taivekohdat, kuten kainalot ja polvitaipeet, sekä selkä, navan seutu, nivuset, niska ja pää kannattaa käydä huolellisesti läpi. Lapsilla punkki hakeutuu usein hiusrajaan. Myös vaatteet on syytä tarkastaa ja ravistella.

Koirat ja kissat ovat punkkimagneetteja. Ulkoilun jälkeen myös niille kannattaa tehdä punkkitarkastus. Koira kannattaa kammata tai harjata. Punkit voivat kulkeutua kotiin eläimien mukana, joten sänky kannattaa tarkastaa ennen nukkumaan menoa.

Linkki punkkiisyyniin: https://s3-eu-central-1.amazonaws.com/reuma-prod/inline-files/Punkkisyynin%20ohjeet_A4-vaaka_0.pdf

Löydettyäsi ihoon kiinnittyneen punkin, poista se välittömästi:

  • Tartu siitä kiinni tukevasti mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä se hitaasti pois. Helpoiten se tehdään apteekista saatavilla punkkipihdeillä, mutta myös tavallisilla pinseteillä tai kynsillä. Punkin poistamiseksi on hyvä tarttua siitä kiinni tukevasti mahdollisimman läheltä ihoa ja vetää se hitaasti pois. Joskus osa imukärsästä, väkänen, voi jäädä kiinni ihoon, mutta se ei kuitenkaan lisää borrelioositartunnan riskiä. Punkki pysyy paikallaan päiviä, jopa yli viikon.
  • Pistoskohta on hyvä puhdistaa.
  • Älä yritä poistaa punkkia kaatamalla jotain sen päälle. Tukahduttaminen voi saada punkin oksentamaan, jolloin vatsan tyhjentyessä borreliabakteeri voi siirtyä ihoon ja lisää tartuntariskiä.

Kun olet havainnut punkin, se ei vaadi välittömiä hoitotoimenpiteitä tai hakeutumista lääkärin vastaanotolle. Mutta seuraa puremakohtaa: siihen tulee punoitusta, joka leviää iholla rengasmaisesti muutamassa viikossa ja siihen yleensä muodostuu selvä reunavalli. Ihottuman edetessä keskustan iho muuttuu terveen näköiseksi. Jos sen ympärille kehittyy leviävää ihottumaa seuraavien viikkojen aikana tai tulee muita flunssankaltaisia oireita, päänsärkyä, kuumetta ja lihaskipua, on syytä hakeutua lääkäriin.

 

Borrelioosi l. Lymen tauti tai Lymen borrelioosi

Riski saada Borrelia-tartunta yksittäisestä punkin puremasta on kuitenkin pieni – arviolta joka 50–100. Noin puolella tartunnan saaneista punkin pureman alueelle kehittyy punoittava ja laajeneva ihottuma, erythema migrans. Ihottuma on tyypillisesti ympyrämäinen, mutta voi olla muunkin muotoinen.

Borrelioosin varhaisoireena tulee osalle tartunnan saaneista puremakohdasta alkava leviävä ihottuma, joka tyypillisimmillään leviää rengasmaisesti jättäen vaalenevan ja jo rauhoittuvan keskusalueen. Ihottuma voi kuitenkin vaihdella muodoltaan ja ulkonäöltään runsaasti. Se voi olla myös kauttaaltaan punoittava. Kaikki punkin pureman jälkeiset läpimitaltaan viittä senttimetriä suuremmat ihottumaläiskät on hyvä näyttää lääkärille.

Alussa bakteeri voi aiheuttaa myös yleisoireina lämmön nousua, erilaisia kiputiloja ja väsymystä. Bakteeri voi levitessään verenkierron välityksellä muualle elimistöön aiheuttaa erilaisia neurologisia oireita, kuten hermosärkyjä ja kasvohermon halvauksen, niveloireita ja pitkäaikaisia ihottumaläiskiä.

Hoito: Varhaisvaiheessa borrelioosi hoidetaan suun kautta otettavalla parin–kolmen viikon antibioottikuurilla

Puutiaisaivotulehdus (TBE)

Tautia kantavien punkkeja esiintyy Ahvenanmaalla, Turun ja Kotkan saaristossa, Etelä-Karjalassa, Kokkolassa sekä Simon, Kuopion ja Varkauden seuduilla.

Ennaltaehkäisynä on rokote. Tartunta-aika punkin kiinnittymisestä on hetkessä. Vuosittainen arvio on 20–40 henkilöä sairastuu.

Hoito: Oireenmukainen, ei parantavaa hoitoa. Kerran sairastetusta puutiaisaivotulehduksesta syntyy immuniteetti

 


Kategoriat