Ajankohtaista

Kategoriat
1 maaliskuun, 2020

Pidä jäykkäkouristusrokote voimassa!

Jäykkäkouristus- eli tetanusrokotuksen täytyy olla voimassa jokaisella. Rokotus antaa hyvän suojan jäykkäkouristusta vastaan. Jäykkäkouristusrokote kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan.

Jäykkäkouristus on yleinen tappava tauti lämpimissä kehitysmaissa. Siihen arvellaan kuolevan miljoona ihmistä vuosittain. Suomessa todettiin vielä 1940-luvulla 50 tapausta vuosittain, 1970-luvulla 10 ja nykyään yksi tai ei yhtään tapausta vuodessa. Suomen harvat jäykkäkouristustaudit saadaan useimmiten kesäisin, jolloin saadaan eniten likaisia pistohaavoja.

Tartunta voi tapahtua, kun haavaan pääsee maaperän likaa ja haava ei pääse ”hengittämään”, eli siihen tulee hapenpuute. Tämä suosii tetanus-bakteeria. Oireena on lihasten jäykkä halvaus. Eläimen puremaa on syytä käydä näyttämässä lääkärille vielä herkemmin kuin muita haavoja, sillä niihin liittyy jäykkäkouristuksen riskin lisäksi myös suuri muiden vakavien bakteeritulehdusten riski.

Jos saat likaisia haavoja, tarkista aina, onko jäykkäkouristusrokotuksesi voimassa. Sarjaa tehostetaan nykyisin työikäisille 20 vuoden välein. Yli 65-vuotiaille tehosteväli on 10 vuotta.

 


Kategoriat