Ajankohtaista

Kategoriat
1 joulukuun, 2021

Pidä huolta mielenterveydestäsi läpi talven ​

Talvikuukaudet voivat olla vaikeita monille meistä ja mielenterveydellemme.

Kun lämpötila laskee ja päivät lyhenevät, saatamme tuntea tarvetta nukkua pidempään, huomata muutosta ruokahalussamme tai huomata, että tavallisen rutiinin ylläpitäminen, kuten ystävien kanssa kuntosalilla käyminen on vaikeaa.

Talven saapuessa on hyvä pohtia yksinkertaisia ​​asioita, joita voimme tehdä oman mielenterveyden eteen ja kuinka havaita merkit, jotka osoittavat että tarvitsemme lisätukea. Tässä on joitain asiantuntijaneuvoja mielenterveysjärjestö Mindiltä.

Mikä on kausiluonteinen mielialahäiriö (SAD)?

Kausiluonteinen mielialahäiriö (SAD) on masennuksen muoto, jota ihmiset kokevat tiettyinä aikoina vuodesta, yleisimmin talvella.

Useimmat meistä kärsivät vuodenaikojen vaihtelusta jollain tavalla, ja on normaalia tuntea olonsa hieman laimeaksi talvella. Kuitenkin joillakin meistä vaikutus mielialaan ja energiatasoon voi olla paljon suurempi, ja se vaikuttaa usein jokapäiväiseen elämään. Jos koemme jo masennuksen oireita muina vuodenaikoina, SAD voi pahentaa niitä.

Monet ihmiset, jotka kokevat SAD:n oireita huomaavat, että itsehoitostrategiat auttavat heitä hallitsemaan tilaa. Jos huomaat, että et pysty hallitsemaan SAD-oireitasi itse tai ne alkavat vaikuttaa merkittävästi jokapäiväiseen elämääsi, sinun saattaa olla hyödyllistä keskustella lääkärisi kanssa. Lääkärisi voi antaa sinulle lisätietoja ja keskustella hoitovaihtoehdoista kanssasi.

 

Mitä minun pitäisi tehdä?

SAD on vain yksi tapa, jolla mielenterveytesi voi vaikuttaa talvella. Tässä itsehoitovinkit voivat auttaa sinua selviytymään tunteistasi.

  1. Ota kaikki irti luonnonvalosta

Tiedämme että koko talven ulkona oleminen ei paranna surutautia, koska myös ulkona työskentelevillä ihmisillä on SAD-oireita. Silti kannattaa kuitenkin tarttua tilaisuuteen olla alttiina luonnonvalolle mahdollisuuksien mukaan.

Myös kirkasvalolampuista voi kaamoksen aikaan olla paljon hyötyä.

  1. Vältä stressiä

Monet ihmiset kokevat stressiä todennäköisemmin talvella. Jos tämä aika vuodesta tuntuu vaikealta, yritä suunnitella etukäteen vähentääksesi stressaavien tai vaikeiden toimien määrää tänä aikana. Suunnittele stressaavia tapahtumia mahdollisuuksien mukaan muihin vuodenaikoihin, erityisesti suuria, kuten työpaikan vaihtoa tai muuttoa kotiin.

Hyödynnä ajat, jolloin sinusta tuntuu hyvältä valmistautua talveen – esimerkiksi ostamalla joululahjoja.

Jos mahdollista, yritä talvisin varata enemmän vapaa-aikaa lepäämiseen, rentoutumiseen tai mukavien aktiviteettien tekemiseen. Hemmottele itseäsi fyysisesti hieronnalla tai opettele rentoutustekniikka, joka auttaa sinua rentoutumaan. Stressin hallintaa käsittelevässä osiossa on lisäehdotuksia.

  1. Ota yhteyttä ihmisiin

Joskus viimeinen asia, jonka haluamme tehdä on puhua ihmisille. Saatat tuntea olosi ahdistuneeksi tai vain että et ole kovin seurallinen – mutta yhteydenpito muiden ihmisten kanssa hyödyttää mielenterveyttäsi. Huolestuttavista asioista puhuminen voi olla todella hyödyllistä. Pelkästään niiden jakaminen voi auttaa sinua tuntemaan olosi tuetuksi ja kuulluksi. Joulu voi olla myös todella hyvä aika ottaa yhteyttä ihmisiin, joille et ehkä puhu säännöllisesti – etkä koskaan tiedä, kuka tarvitsee kuuntelevan korvan.

  1. Harjoittele ja syö hyvin

Yritä pysyä fyysisesti aktiivisena talven aikana. Vaikka aina ei saata tuntua siltä, fyysinen aktiivisuus voi olla erittäin tehokas tapa kohottaa mielialaasi ja lisäämään energiatasoasi.

Terveellinen ruokavalio on myös tärkeä, ja sinun tulee yrittää tasapainottaa yleinen SAD-himo hiilihydraateille, kuten pastalle ja perunalle, runsaalla tuoreilla hedelmillä ja vihanneksilla. Jotkut ihmiset huomaavat, että ylimääräisen B12-vitamiinin tai D-vitamiinilisän ottaminen on myös hyödyllistä.

  • Tudor Ratiu, työterveyslääkäri
Image

Kategoriat