Ajankohtaista

Kategoriat
1 tammikuun, 2019

Paukkupakkaset ja ihonhoito

Suomen talvi on iholle haasteellinen. Hyytävä pakkasilma sekä keskuslämmitys kuivattavat ihoa. Talvella ulkoillessa iho on syytä suojata hyvin pakkaselta peittävällä pukeutumisella. Tämä runsaampi pukeutuminen voi kuitenkin aiheuttaa hikoilua, mikä puolestaan ärsyttää ihoa. Ulkoilusta ja liikunnasta ei kannata luopua talvellakaan, mutta urheilusuorituksen jälkeen hiki on syytä huuhdella mahdollisimman pian pois. Myös auringonvalon vähäisyys ja pimeän kauden aiheuttama matalavireisyys voivat voimistaa ihon oireilua. Yleisin merkki ihon kuivumisesta on kutina.

Tärkeää on, että kuivaa ihoa hoidetaan hyvin. Rasvaus ehkäisee ihottuman syntymistä sekä kroonista kutinaa. Apteekista saa hajusteettomia perusvoiteita, jotka korjaavat atooppisen ihon pintahaavoittuvuutta, minkä avulla ihon kosteus säilyy paremmin. Rasva imeytyy parhaiten, kun se levitetään iholle heti peseytymisen jälkeen. Itselle sopivan tuotteen löytää kokeilemalla. Hyvä muistisääntö on, että mitä kuivempi iho on, sitä paksumpaa voidetta tulisi käyttää. Liian kevyt voide imeytyy nopeasti ja iho tuntuu pian taas kuivalta. Vesipitoisia voiteita ei kannata käyttää kovalla pakkasella, sillä ne pahentavat pakkasen vaikutusta. Samasta syystä keväthangillekin kannattaa valita vedetön aurinkovoide. Tarvittaessa huonokuntoisen ihon hoitoon voi käyttää myös mietoa kortisonivoidetta 1-2 viikon hoitojaksoissa.

Kuivasta ihosta kärsivän on syytä välttää hyvin runsaita pesuja ja erityisesti ihon hankausta sienellä tai harjalla, koska ne voivat pahentaa kuivuutta. Ihoa kuitenkin saa ja tulee pestä, mutta pesutiheys on hyvä määritellä ihon kunnon mukaan. Huonokuntoista ihoa tulisi pestä useammin, mutta ihon tilanteen parantuessa tulisi pesuväliä harventaa. Ihon kunnosta on syytä huolehtia myös siksi, että hyvässä kunnossa oleva iho suojaa paremmin infektioilta.

Image

 

Mikäli iho-oireet eivät rauhoitu kotikonstein, olisi hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle, jossa selvitetään atopiataipumus, allergiat, taustasairaudet sekä erilaiset infektiot, jotka voivat ylläpitää oireita sekä kiinnitetään huomiota mahdollisiin muihin kuivan ihon aiheuttajiin, kuten erilaisiin ihoa ärsyttäviin altisteisiin. Useimmat kuivasta ihosta kärsivät kuitenkin selviävät talvesta hyvällä kotihoidolla.


Kategoriat