Ajankohtaista

Kategoriat
1 maaliskuun, 2024

Olisiko sinulla hetki aikaa puhua verenpaineesta?

Verenpaine tarkoittaa valtimoverisuonissa vallitsevaa painetta. Paine syntyy, kun sydän pumppaa veren kierrokselle valtimoihin. Verenpaine ilmoitetaan kahdella luvulla; ”yläpaine”, eli ns. systolinen paine ja ”alapaine” eli ns. diastolinen paine. Verenpaineen mittayksikkö on elohopeamillimetri eli mmHg. Verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 mmHg ja ihanteellinen, kun se on 120/80 tai alle. Verenpainetaso on lievästi koholla välillä 130–139/85–89 ja koholla, kun paine on 140/90 tai enemmän.

Kohonnut verenpaine vahingoittaa valtimoita ja lisää huomattavasti sydänsairauksien ja aivoverenkierron sairauksien vaaraa. Kohonneen verenpaineen hoidolla vähennetään sydäninfarkteja, aivohalvauksia ja muita valtimosairauksia. Yleensä korkea verenpaine ei ”tunnu”. Se voidaan todeta vain mittaamalla verenpaine. Mittaamista voit pyytää esimerkiksi työterveyshuollossa tai terveyskeskuksessa, mutta kaikkein järkevintä on hankkia oma mittari kotiin.

Kohonnut verenpaine johtuu useimmiten elämäntavoista. Voit siis vaikuttaa verenpaineeseen omilla valinnoillasi. Verenpaineen tunnetuimpia kohottajia ovat ylipaino, runsas suolan käyttö, vähäinen liikunta, tupakointi, alkoholi ja stressi sekä masennus. Jos et saa kohonnutta verenpainetta kuriin elämänmuutoksilla, kannattaa ottaa suosiolla käyttöön verenpainelääke.

Aluksi riittää, että kertamittauksella selvität omat verenpainelukemasi:

  • Rauhoitu hetki. Älä rehki ennen mittausta. Vältä tupakointia ja kofeiinia sisältäviä tuotteita. Heti ruokailun jälkeen verenpainetta ei kannata mitata.
  • Voit mitata verenpaineen kummasta kädestä tahansa.
  • Istu rennosti pöydän ääreen. Pidä käsivarsi rentona ja tuettuna pöydälle niin, että olkavarsi on noin 90 asteen kulmassa pöytään nähden.
  • Aseta verenpainemittarin mansetti paljaan olkavarren ympärille. Mansetti on sopivan tiukalla, kun sen ja olkavarren väliin mahtuu sormi.
  • Rentoudu 5 minuuttia ja tee mittaus.
  • Älä puhu äläkä liiku mittauksen aikana.
Image
  • Jos lukemasi jäävät alle 135/85 mmHg voit jatkaa verenpaineen mittaamista harvakseltaan, mutta kuitenkin säännöllisesti.
  • Jos lukemasi kuitenkin ylittävät 135/85 mmHg, kannattaa tehdä tehostettu seuranta; mittaa verenpaineesi päivittäin viikon ajan, aamuin illoin. Vielä varmempaa on, kun mittaat paineen kaksoismittauksella, eli kahdesti peräkkäin 1-2 minuutin välein. Todellinen verenpainetasosi on viikon aikana tehtyjen mittausten keskiarvo.
  • Jos lukemasi ovat kotimittauksessa säännöllisesti yli 135/85 mmHg, varaa aika työterveyshuoltoon, terveyskeskukseen tai lääkäriasemalle. Älä jää seurailemaan tilannetta!

 

Lähteet:

Terveyskirjasto Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) – Terveyskirjasto

Sydänliitto Verenpaine – Sydänliitto (sydan.fi)

Aivoliitto Verenpaineesta (aivoliitto.fi)


Kategoriat