Ajankohtaista

Kategoriat
1 heinäkuun, 2018

Nauti kesästä, auringosta ja vältä palamista

Auringonoton tarkoituksena on lisätä luonnollisella tavalla rusketusta iholle. Iho ruskettuu kun auringon ultraviolettisäteilyn yleisesti ottaen vaarattomin säteilyalue UVA-säteily osuu ihon väriainetta eli melaniinia muodostaviin soluihin. Ruskettumisen lisäksi auringonottoa ja auringossa oleskelua harrastetaan, koska se rentouttaa ja saa hyvälle tuulelle. Auringosta saavat apua myös tietyistä ihosairauksista ja ihottumista kärsivät.

Yleinen suositus ympäri maapallon on, että erityisesti keskipäivän auringolta, klo 11–15 välisenä aikana, on syytä suojautua suoralta auringon valolta ja ehkäistä ihon vaarallista palamista. Paras suoja on hattu ja oikeanlainen vaatetus. Valitessasi sopivaa aurinkosuojavoidetta ota huomioon ihotyyppisi, vuodenaika, paikka ja vuorokauden aika eli UV-säteilyn voimakkuus. Kannattaa muistaa myös, että vaalea hiekka ja vesi lisäävät UV-säteilyn vaikutusta moninkertaisesti. Aurinkovoiteen suojakertoimen tulee olla kotimaassa vähintään 20. Erityisesti herkästi palavien, ja henkilöiden joilla on paljon luomia, on syytä välttää auringonottoa keskipäivän voimakkaimman UV-säteilyn aikaan.

Aurinkolasit silmille:

Suojaa silmät aurinkolaseilla. Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää, koska lapsen silmän mykiö päästää lävitseen enemmän UV-säteilyä kuin aikuisen ja säteily voi tunkeutua verkkokalvolle asti rappeuttaen sitä.

Tarkista UV-indeksi:

UV-indeksi ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Mitä suurempi UV-indeksi on, sitä lyhyemmän ajan iho kestää aurinkoa palamatta. Suomessa UV-indeksin suurin arvo on 5-6, joka saavutetaan keskikesällä keskipäivällä etelärannikolla. Etelä-Euroopassa tyypilliset luvut ovat kesällä 8-10.

Auringon polttama iho

Jos aurinko pääsee kuitenkin polttamaan ihosi, iho viilennetään ja puhdistetaan aurinkovoiteista suihkussa. Iholle sivellään kosteusvoidetta. Kortisonivoidetta voi tarvittaessa käyttää muutaman päivän ajan lievittämään ihon punoitusta ja kuumotusta. Myös dekspantenolia tai aloe veraa sisältävät voiteet rauhoittavat ihoa. Tulehduskipulääke lievittää palaneen ihon tulehdustilaa. Jos iho on palanut pahasti (nousee rakkuloita ja turvotusta) ja kärsit pahoinvoinnista ja kuumeilusta, ota yhteys lääkäriin. Aurinkoon voi mennä vasta, kun iho on täysin parantunut.

Turvallisia aurinkoisia päiviä!

Image

Kategoriat