Ajankohtaista

Kategoriat
1 helmikuun, 2022

Muutama sananen kuulosta

Maailman terveysjärjestön mukaan jopa kolmannes kuulonalenemista johtuu meluvammoista.

Kuulo vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun ja jokaisen ihmisen tulisi arvostaa ja suojata kuuloaan. Kuulonalenema rajoittaa ihmisten välistä vuorovaikutusta ja voi aiheuttaa masennusta, sosiaalisista tilanteista vetäytymistä, itsetunto-ongelmia ja yksinäisyyttä

Meluvamma ei vaikuta ainoastaan kuuloon. Se aiheuttaa monille myös korvien soimista eli tinnitusta, joka voi arkielämässä olla kuulonalenemaa häiritsevämpi oire. Uusimpien tutkimusten mukaan meluvamma voi heikentää myös tasapainoelimen toimintaa.

Pitkäkestoisen melun aiheuttamaan kuulonalenemaan ei ole olemassa minkäänlaista hoitoa. Kuulokojeet helpottavat pärjäämistä, mutta eivät paranna kuuloa.

Koska meluvammaan ei ole olemassa tehokasta hoitoa, sen ehkäisyyn kannattaa panostaa. Tavoitteena on rajoittaa korvaan tulevan äänen voimakkuus alle 80 desibeliin.  Työpaikalla suojaimen vaimennustaso valitaan melutason mukaan ja  suojaimen  tulee olla sopiva työtehtävien kannalta. Kommunikoimisen tulee onnistua turvallisesti suojaimista huolimatta. Tärkeintä on ennakoiden huolehtia melulta suojautumisesta. Etenkin työolosuhteisiin tehdyillä parannuksilla on saatu hyviä tuloksia aikaan. Toimenpiteet voidaan kohdistaa joko äänilähteeseen, eli esimerkiksi hiljaisempien työkoneiden  kehittämiseen tai akustisiin olosuhteisiin.

 

Image

Kategoriat