Ajankohtaista

Kategoriat
1 kesäkuun, 2022

Mieli myönteisemmille urille

Näin kesän saapuessa ja ehkäpä koko pitkän talven kuormitus harteilla, voivat ajatuksetkin kaivata kevennystä ja myönteistä vaihtoehtoa.

Ensimmäinen steppi on alkaa seurata suhtautumista itseen ja ympäristöön. Kun on vähän aikaa seuraillut ajatuksenjuoksuaan, voi lähteä sitä myös muuttamaan. Nämä harjoitukset voivat auttaa vaihtamaan näkökulmaa. Ehdotukset eivät tietenkään korvaa sitä, että myös kielteiset ajatukset ja tunteet kannattaa kohdata sekä pyrkiä vaikuttamaan niihin asioihin, joihin pystyy vaikuttamaan. Omaa myönteistä näkökulmaa voi etsiä vaikkapa näillä:

  1. Vaihda näkökulmaa. Tulkitsemme maailmaa jatkuvasti jonkin asenteen läpi. Liitämme kokemiimme tilanteisiin ja tapaamiimme ihmisiin myönteisiä tai kielteisiä määreitä. Se tapahtuu usein huomaamattamme. Tarkkaile siis asennettasi. Jos esimerkiksi joku huoli uhkaa pilata ihanan kesäpäivän ilon, mieti, voisitko vaihtaa näkökulmaa. Kun tulkitset tilanteen uudesta näkökulmasta, usein myös tapasi reagoida asiaan muuttuu.
  2. Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa. Onnelliseksi itsensä kokevat ihmiset ilmaisevat tutkimusten mukaan herkästi kiitollisuuttaan. Voit kirjata vaikkapa päivittäin kolme asiaa, joista olet tänään ollut kiitollinen. Ilonaiheet voivat olla pieniäkin. Voit myös harjoitella muistelemaan sinulla tärkeitä mukavia tapahtumia ja jättämään aktiivisesti mielestä murehtimisen ja kielteisiin asioihin tarttumisen.
  3. Uppoudu hyvään. Tutkimusten mukaan onnelliset ihmiset osaavat huomata hyviä asioita ja keskittyä niihin. Kun näet tai koet jotakin myönteistä, vaikkapa kauniin kesäisen maiseman, kiinnitä huomio kokemukseesi ja lähesty sitä eri aisteilla: katsele, tunnustele kehosi tuntemuksia, kuuntele ja haistele. Tähänkin tyylejä on monia. Voit tehdä erikseen pidemmän luontoretken tai arjessa seurata työmatkoilla tai iltalenkeillä kesän tuloa.
  4. Pane myönteisyys kiertoon. Kokeile tarttua myös läheistesi ilonaiheisiin. Kun vaikkapa ystävä kertoo onnistumisestaan tai kivasta tapahtumasta, voit kysellä lisää ja herkutella yhdessä hyvällä muistolla. Myönteisen palautteen antaminen työkaverille, perheenjäsenelle tai asiakaspalvelutilanteessa on myös helppo tapa saada itsensä ja toinen hyvälle tuulelle.

 

Lähteet:

Helsingin Sanomien artikkeli: Harjoittele mieli myönteisemmäksi (Venla Pystynen, 16.4.2012)

Antti S. Mattila ja Pekka Aarninsalo: Onnentaidot (Duodecim, 2009)

Image

Kategoriat