Ajankohtaista

Kategoriat
1 elokuun, 2023

Loma loppuu – takaisin töihin!

Meistä moni palaa elokuussa lomalta takaisin töihin. Kesäloma on saatu viettää ilman aikataulutusta ja nauttia kesäisestä luonnosta.

Se, että on päässyt lomalla irti arjesta, aikaisista aamuherätyksistä ja säntillisestä elämänrytmistä on hieno asia, mutta samalla haaste rytmiin palaamiselle. Onkin normaalia tuntea hieman haikeutta ja ahdistusta rennon letkeän lomarytmin muuttuessa arjen aherrukseksi.

Lähesty töihin paluuta positiivisen kautta:
-> mieti niitä hetkiä, jolloin onnistuit työssäsi ja jolloin oli kivaa. Sellaista voi olla edessäsi nytkin, kun palaat töihin.

 

Vinkkejä lomalta työhön paluuseen:

Ihanteellisinta olisi palata töihin keskellä viikkoa, näin työviikko ei tunnu liian raskaalta.

Palaa rytmiin vaiheittain: Pyri palaamaan arkirytmiin vaiheittain jo ennen loman päättymistä. Siirrä sisäistä kelloasi vaiheittain, vaikka vartin kerrallaan nukkumaanmeno- ja heräämisrytmin suhteen. Pyri myös palaamaan säännöllisen ateriarytmin sekä kuntoilun pariin joitain viikkoja ennen loman päättymistä (jos ne ovat jääneet vähemmälle kesäloman aikana).

Anna itsellesi aikaa tottua työrytmiin. Ensimmäisinä päivinä voi tulla väsähtäminen, mitä ei kannata pelästyä; keho ja mieli totuttelevat uuteen rytmiin.

Ota rauhallisesti. Jos paluu ahdistaa, pyri välttämään ylimääräistä stressiä ensimmäisinä päivinä – jos tämä on sinulle mahdollista. Vältä tunkemasta kalenteriasi täyteen tärkeitä palavereja. Jos voit aikatauluttaa työtäsi itse, pyri olemaan asettamatta deadlineja heti lomalta paluun jälkeisille päiville. Uskalla sanoa ”ei”, jos koet heti hukkuvasi töihin.

Muista päivittäinen palautuminen. Nauti kesästä ja työpäivän jälkeisestä vapaa-ajastasi edelleen, vaikka oletkin töissä. Pimenevinä loppukesän iltoina voi nauttia kaikessa rauhassa jo kynttilän loisteesta.

Pilko työt konkreettisiksi pieniksi tehtäviksi. Tee työtehtävistä lista. Päätä tehdä ne tehokkaasti yksi kerrallaan. Aloita helposta päästä.

Tarkastele työtäsi ja työyhteisöäsi uusista näkökulmista
Loman jälkeen osaat katsella työtäsi uudesta näkökulmasta. Aloita työt suunnittelemalla syksyä kevään kokemukset huomioiden. Loman jälkeinen aika on otollista arvioida työyhteisössäsi työkäytäntöjä ja töiden järjestämistä uudella tavalla.

Image

Kategoriat