Ajankohtaista

Kategoriat
1 huhtikuun, 2023

Lähde liikkeelle – Istumisen haitat terveydelle

Kevätaurinko jo paistelee ja houkuttelee ulkoilemaan ja hiihtolenkeille. Suurin osa arjestamme kuluu kuitenkin istuen.

FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset miehet istuivat arkipäivisin keskimäärin 7 tuntia 41 minuuttia ja naiset 7 tuntia 11 minuuttia. Suurin osa työikäisen väestön istumisesta tapahtuu töissä näyttöpäätteellä tai muissa työtehtävissä sekä kotona katsoen televisiota, tietokonetta tai kännykkää näpytellessä tuoreimpien uutisten parissa tai somessa. Myös työmatkat kuljetaan usein istuen. Arkeemme kuuluu paljon paikallaanoloa ja istumista.

Tutkimusten mukaan liiallinen istuminen lisää tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia sekä riskiä sairastua mm. sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin ja masennukseen.

Passiivinen aika kannattaa katkaista mahdollisimman usein. Kevyt fyysinen liikunta ja aktiivisuus tai muu liikuskelu näyttää vähentävän istumisen haittavaikutuksia.

Omissa työtavoissa kannattaa huomioida rutiinit ja ottaa tavaksi työasentojen vaihtelu. Myös työmatkat tai osa niistä kannattaa kulkea jalan tai pyöräillen fyysisen aktiivisuuden lisäämiseksi.

 

Vinkkejä pitkään istumisen välttämiseen

  • Käytä autoa tai muita passiivisia kulkuneuvoja mahdollisimman vähän: kävele tai pyöräile työ-, koulu- ja muita matkoja
  • Unohda hissi: käytä portaita aina kuin mahdollista
  • STOP paikallaan ololle työpäivän aikana! Pyri vaihteleviin työasentoihin ja toimintatapoihin ja keskeytä säännöllisin väliajoin tietokoneen tai mobiililaitteen käyttö. Myös vapaa-ajalla!
  • Jaloittele ja taukojumppaa säännöllisesti sekä kotona että töissä
  • Muista hyötyliikunta: sisällytä arkeesi mahdollisimman paljon kävelyä ja piha- ja kotitöiden tekemistä
  • Lähde liikkumaan ulos vuodenajasta riippumatta.

Lähde: THL

Image

Kategoriat