Ajankohtaista

Kategoriat
1 syyskuun, 2022

’Kun saapuu syys…- arki alkaa, mikä auttaisi jaksamaan’

Kesäloman jälkeen palailemme jälleen arkirytmiin, mikä voi tuntua työläältä. Ihminen reagoi aina muutokseen, ja merkkinä tästä voi kesäloman jälkeenkin esim. ruokahalumme muuttua, uni häiriintyä ja mieliala vaihdella. Mikä tässä neuvoksi? Seuraavassa on muutamia näkökohtia omaa tilannearviotasi varten.

Liikunta
Liiku tavalla, josta pidät. Liikunta edistää arkikuormituksesta palautumista ja aivot virkistyvät, kun liikunnan aikana erittyy aivojen henkistä toimintakykyä kohottavia endorfiineja. Luonnossa liikkuminen rauhoittaa mieltä, lieventää kielteisiä tunteita ja palauttaa voimia.

Ruoka ja tauotus
Muista ruokkia kehoa ja mieltä hyvällä ja säännöllisellä syömisellä ja tauoilla, jotta et ’kaasuttaisi’ koko ajan ilman tankkauksia ja pysähdyksiä.

Uni
Uni on kaiken jaksamisen perusta ja aivoillemme välttämätöntä huolto- ja lepoaikaa. Unirytmi menee kesällä herkästi sekaisin valoisuuden ja erilaisten loma-askareiden takia. Huolehdi riittävästä unimäärästä ja säännöllisistä nukkumaanmenoajoista.

Palautuminen
Palautumisen kannalta tärkeitä psykologisia mekanismeja ovat rentoutumisen lisäksi psykologinen irtaantuminen (ajatusten siirtäminen irti työstä ja työasioista), aikaansaaminen ja onnistumiset sekä hallinnan ja autonomian tunne (mahdollisuus tehdä itselle mielekkäitä asioita ja opetella uusia taitoja ilman ulkopuolisia vaatimuksia). Jokaisesta päivästä palautuminen on tärkeää, eikä viikonloppujen ja lomien varaan kannata laskea isompia palautumisvajeen korjaustavoitteita. Onnistunut palautuminen vahvistaa toimintakykyä ja hyvinvointia.

Ihmissuhteet
Huolehdi hyvistä ja läheisistä ihmissuhteista. On tärkeää, että ympärilläsi on ihmisiä, joiden kanssa sinulla on hyvä olla ja voit olla oma itsesi. Sosiaalisten suhteiden laatu on määrää tärkeämpi.

Rytmi
Normaaliin vuorokausirytmiin kannattaa palata mahdollisimman pian loman jälkeen. Samalla on hyvä pitää kiinni loma-ajan hyvistä puolista; riittävästä unensaannista ja ajan viettämisestä harrastusten ja läheisten parissa. Erota työ ja vapaa-aika, rajaa työsähköpostit ja -puhelut työajalle

 

Tulevalla syys- ja talvikaudella jaksamisen kannalta on tärkeää löytää arkeen peruspilareita, jotka tuovat hyvän mielen ja tukevat omia arvoja/itselle tärkeitä asioita.

Suurimmalla osalla työikäisistä ihmisistä ovat rytmin muutoksen vaikutukset hallittavia ja nopeasti ohi meneviä, mutta tarvittaessa löytyy tukea huolitilanteen selvittelyyn esimerkiksi työterveyshuollosta.

HYVÄÄ VOINTIA, NAUTTIKAAMME JOKAISESTA PÄIVÄSTÄ!

Image

Kategoriat