Ajankohtaista

Kategoriat
28 helmikuun, 2017

Kirkas kevätaurinko voi aiheuttaa silmäharmeja, älä unohda aurinkolaseja!

Kevät ja talvilomakausi ovat käsillä ja säät ovat nyt suotuisat ulkoilulle! Pikkuhiljaa valon määrä lisääntyy ja aurinkoisia päiviäkin toivottavasti on tulossa. Auringon paisteen lisääntyessä on myös syytä myös huomioida silmien suojaus etenkin, kun liikutaan keväisillä hangilla.

Silmät ovat herkät auringon UV-säteilylle. Voimakas kerta-annos voi aiheuttaa sarveis- ja sidekalvon tulehduksen eli ”lumisokeuden”. Lumisokeutta voi epäillä, kun silmät kipeytyvät ja tulehtuvat voimakkaasti 6-8 tuntia sen jälkeen, kun on oleskeltu ulkona kirkkaassa auringossa ilman aurinkolaseja esimerkiksi hangilla tai veden äärellä.

Lumisokeutta hoidetaan oleskelemalla hämärässä tai pimeässä huoneessa silmät peitettynä. Silmiä voi huuhtoa keittosuolaliuoksella (ns. fysiologisella keittosuolalla, jossa suolapitoisuus on 0.9 %). Voimakkaaseen särkyyn voi käyttää särkylääkkeitä. Jos UV-säteilyn aiheuttama tulehdus ei rauhoitu riittävästi kotikeinoilla tai jos diagnoosissa on epävarmuutta, hakeudu lääkäriin. Yleensä oireet helpottuvat 1- 2 vuorokauden kuluttua altistumisesta sarveiskalvon vaurion korjaannuttua. Lumisokeudesta ei jää pysyviä vammoja.

Silmien suojaus UV- eli ultraviolettisäteilyltä on tärkeää. Aurinkolasien kehyksen merkintä UV 100 % tai UV 400 tarkoittavat, että linssit suodattavat UV-säteilyn kokonaan. Yleensä kaikki aurinkolasti suodattavat UV-säteilyä hyvin tai ainakin tyydyttävästi. Tavallisista silmälaseista ja ikkunalasistakin on hyötyä suojauksessa. Ne suodattavat haitallista UVC- ja UVB-säteilyä. Paras keino on kuitenkin suojautua aurinkolasein!

Image

Lähteet:
Hannuksela M. 2012. Lumisokeus ja hitsarin silmä. Duodecim, Terveysportti.
Näkemisen ja silmäterveyden toimiala. 2017. Aurinkolasit ja silmien suojaaminen. Näkötieto.


Kategoriat