Ajankohtaista

Kategoriat
1 maaliskuun, 2021

Kevätaurinko lämmittää mieltä ja kehoa. Muista kuitenkin suojata silmät ja iho haitalliselta UV- säteilyltä!

Aurinkosuoja on tarpeen myös keväthangilla, sillä lumi heijastaa yli 80% auringon säteilystä. Vaatetus suojaa säteilyltä parhaiten. Paljaalle iholle kannattaa levittää aurinkosuojavoidetta, joka suojaa ihoa sekä vanhentavilta UVA- säteiltä että polttavilta UVB- säteiltä. Suojakerroinsuositus aikuisille on Suomessa vähintään 25- 30, lapsille vähintään 50. Ihon palaminen lisää ihosyöpäriskiä.

Keväthangen pinnasta heijastunut voimakas UV-säteily voi aiheuttaa ohimenevän kivuliaan silmän sarveis- ja sidekalvon tulehduksen fotokeratiitin eli lumisokeuden. Tehokkain suoja on asianmukaiset aurinkolasit. (Lisätietoa aurinkolaseista yhteistyökumpaneidemme sivuilta www.silmaasema.fi ja www.brillet.fi)

Auringon UV-säteily voi parantaa ihosairauksia (esim. atooppinen ihottuma, psoriaasi), mutta myös pahentaa joitakin (esim. ruusufinni, punahukka, huuliherpes). Auringon UVB-säteily muodostaa ihossa hyödyllistä D3- vitamiinia (”aurinkovitamiini”), jolla on edullisia vaikutuksia mm. luustoon ja immuunijärjestelmään.

 

Image

Nauti siis talvilomasta ulkoillen — hiihtoladut, metsät ja pulkkamäet ovat nyt turvallisimpia paikkoja lomailuun. Riski saada koronavirustartuna on ulkona liikkuessa pieni.


Kategoriat