Ajankohtaista

Kategoriat
1 toukokuun, 2020

Kevät ja siitepölyallergia

Elämme kevätauringon ja hiirenkorvien puhkeamisen aikaa, mikä toivottavasti tuo sinulle iloa ja energiaa vallitsevassa tilanteessa. Toivomme keväälle lisää auringon paistetta ja lämpimämpää säätä virkistämään mieltämme sekä työssä, etätyössä että lomien aikana.

Kevään myötä lisääntyvä lämpö ja lumen sulaminen tuo kaiken mieluisan lisäksi mukanaan myös katupölykauden ja alkavan siitepölykauden.  Tällä hetkellä kukkii leppä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ja kukinnan odotetaan alkavan myös Etelä-Lapissa. Koivun kukinta voimistuu tällä hetkellä maan lounaisosissa, mutta kukinta on alkamassa myös muualla maan eteläosissa. siitepölyä kulkeutuu etelämmästä myös Lappiin, Tällä hetkellä siitepölymäärien ennusteet Lapissa ovat vielä vähäisiä ja sateisella säällä siitepölymäärät ilmassa voivat laskea. Ilmassa on vähiten siitepölyä aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä. Tuulisella ja aurinkoisella ilmalla siitepölyä on ilmassa paljon etenkin aamupäivällä. Alueemme tarkempia tietoja siitepölyn määristä voit seurata norkko.fi -sivustolta.

Siitepölyallergia voi aiheuttaa oireita hengitysteissä ja silmissä. Oireina ovat vesinuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskä sekä astmaoireet. Useimmilla siitepölyallergisilla myös silmät punoittavat, kutisevat, kirvelevät sekä vetistävät. Myös atooppinen ihottuma saattaa pahentua. Monet kokevat väsymystä. Allergian hoito on syytä aloittaa hyvissä ajoin, ennen kuin nenän limakalvot ovat turvoksissa ja nenä on täysin tukossa.

Siitepölyallergiaa hoidetaan oireiden mukaan. Lievät ja ajoittaiset oireet saattavat mennä itsestään ohi. Jos oireita on päivittäin, säännöllinen lääkitys on paikallaan. Apteekista on saatavilla laaja valikoima eri vaikuttavilla aineilla olevia antihistamiineja. Jos tuntuu, ettei yksi lääke tehoa, kannattaa kokeilla toista vaikuttavaa ainetta. Nenäoireiden hoitoon on saatavilla myös kortisonipohjaisia nenäsuihkeita. Nenäsuihketta tulisi käyttää ainakin muutama viikko säännöllisesti. Jos lääkkeitä tarvitaan päivittäin, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla. Jos antihistamiinitabletit eivät auta silmäoireisiin, apteekista on saatavilla erilaisia silmätippoja paikallishoitona. Osa silmätipoista vaatii lääkäri reseptin.

 

LÄÄKKEETTÖMIÄ APUKEINOJA

  • Huolehdi viikkosiivouksesta
  • Älä tuuleta tai kuivata petivaatteita/ pyykkiä ulkona siitepölyaikaan
  • Ulkoiluun paras aika on aamuisin tai illalla myöhään, pahimpaan siitepölyaikaan on hyvä välttää raskasta liikuntaa esim. reipasta pyöräilemistä tai raskasta juoksulenkkiä
  • Oirepäiväkirjasta on apua oireiden voimakkuuden ja hoidon tehon arvioimisessa sekä siedätyshoitoa harkittaessa
  • Seuraa siitepölytiedotetta

(Siitepölyallergia / Allergia- ja astmaliitto)

www.allergia.fi

www.norkko.fi

Image

Kategoriat