Ajankohtaista

Kategoriat
1 elokuun, 2020

KESÄLOMASTA KESTÄVYYTTÄ KOKO KAUTEEN

Loman jälkeen on oiva ajankohta viilata omaa työnteon tapaa jaksamisen kannalta kestävämmäksi. Akkujen latauduttua kesälomalla omaa työnteon tapaa voinee tarkastella etäämpää laajemmalla perspektiivillä. Kun heti tauon jälkeen ottaa uudet rutiinit käyttöön, voi koko työvuoden kuormituksesta saada tasaisemman. Tässä muutamia ehdotuksia hyvinvointia tukevaan työhön:

Ennakoi: Merkkaa kalenteriin kaikki jo tietämäsi deadlinet ja tee pohjatyötä niiden eteen rauhallisempina hetkinä.

Aikatauluta realistisesti: Merkkaa kalenteriin paitsi palaverit ja muut tapahtumat myös niihin valmistautumiseen, mahdollisiin matkoihin ja jälkityöhön tarvittava aika mieluusti liian laveasti kuin tiukasti. Merkkaa päiviin myös tauot, sillä niiden avulla työntekosi pysyy laadukkaana ja tehokkaana.

Puolusta työrauhaasi: Varaa keskeytyksiltä vapaata aikaa vaativimpiin työtehtäviin. Viestimien keskeytyksiä voit hallita hiljentämällä niiden äänimerkit ja mahdolliset ponnahdusikkunat viestimien asetuksista. Varaa aikatauluusi aikoja työkavereiden tarpeille ja viestii niistä heille. Näin he voivat tulla tärkeän asiansa kanssa luoksesi niin, ettei se keskeytä muuta työtäsi.

Muokkaa tauot palautumisen kannalta optimaalisiksi: Tarkastele miten käytät taukosi ja kokeile tarvittaessa uusia tapoja. Työn kuormitukselle vastakkainen tekeminen / oleminen on usein palauttavinta: Jos teet staattista istumatyötä, kokeile taukojumppaa. Jos työskentelet yksin, hakeudu tauolla työkavereiden seuraan. Jos taas olet meluisassa tai hektisessä ympäristössä, huolehdi, että taukotila on rauhallinen.

Tarkastele arjen kokonaiskuormitusta: Minkälainen syksy / vuosi sinulla on tulossa paitsi työssä myös siviilissä: Mikäli aikeissasi on esim. rakentaa talo, opiskella uusi ammatti ja hoitaa iäkästä äitiä, täysi työaika saattaa olla sula mahdottomuus. Tutki tarvittaessa olisitko oikeutettu osittaiseen työaikaan esim. hoito- tai opintovapaan muodossa.

Huolehdi palautumisesta: Varaa aikaa fyysiselle palautumiselle: riittävälle unelle, liikunnalle ja säännölliselle ruokailulle. Henkinen palautuminen taas edellyttää irtautumista työstä. Mieti minkälaisen tekemisen avulla saat ajatuksesi irti työstä. Keksi monenlaisia vaihtoehtoja, jotta jokaiseen hetkeen löytyisi sopiva työstä irtautumisen tapa.

Image

*


Kategoriat