Ajankohtaista

Kategoriat
1 marraskuun, 2018

Influenssakausi lähestyy

Influenssaepidemiat aiheuttavat vuosittain inhimillistä kärsimystä, sairauskulujen nousua ja kuolleisuudessakin näkyy piikki epidemiaan liittyen.

Nyt on aika hakeutua influenssarokotuksiin. Terveyskeskuksista saa maksutta rokotuksen, mikäli kuuluu riskiryhmiin tai mikäli lähipiirissä on henkilöitä, jotka ovat alttiita vakavalle influenssalle. Influenssarokotuksen voi saada myös yksityisvastaanotoilta, käytännössä lähes rokotteen hinnalla. Työnantaja saattaa kustantaa työntekijälle maksuttoman influenssarokotuksen. Tämän oikeuden ja menettelyn voi tarkistaa tarvittaessa omalta esimieheltä.

Yleisimpiä somessa ja keskusteluissa liikkuvia harhakäsityksiä ovat mm. se, että sitten vasta flunssia sairastikin, kun otti influenssarokotuksen. Rokote ei sisällä eläviä tai heikennettyjä viruksia eikä rokote kykene aiheuttamaan influenssaa. Rokotteen jälkeisestä flunssasairastavuuden noususta ei myöskään ole näyttöä. Tässä tulee muistaa, että meillä on yli 200 erilaista hengitystievirusta, jolta influenssarokote ei niiltä suojaa ja niihin kyllä voi sairastua. Kyseessä on siis tyypillinen urbaanilegenda.

Influenssa on tavallista flunssaa ärhäkämpi ja vaarallisempi sairaus. Lappica kannustaa ottamaan rokotuksen, kenelle sitä tarjotaan. Mikäli et kuulu ilmaisrokotteeseen oikeuttavaan ryhmään, mutta kuulut Lappican työterveyshuoltoon, voit saada täältä rokotereseptin. Ostettuasi rokotteen apteekista, voit käydä ajanvarauksella oman terveyskeskuksen sairaanhoitajan/terveydenhoitajan rokotuskäynnillä.

Image

Lisätietoja: THL: Influenssarokote


Kategoriat