Ajankohtaista

Kategoriat
1 helmikuun, 2024

Hyvinvointia uusista liikuntakokemuksista

Kokeile avoimin mielin jotain Sinulle aivan uutta liikuntaa aivotyön ja psyykkisen kuormituksen vastapainona. Fyysinen liike on tärkeää, mutta myös rentoutuminen.

Kokeile lämpimästi ihan itseäsi varten; Sinua lähellä ja helposti toteutettavaa liikuntalajia, poikkea totutusta. Liikunnan on silti hyvä olla säännöllistä ja jatkuvaa.

Elämäntapana liikunta edistää terveyttä, ylläpitää toimintakykyä ja pitää huolta työhyvinvoinnista. Anna sykkeen nousta tai rauhoita mielesi!

Alla vinkkejä:

Kehonhuolto:

Keinot ovat esimerkiksi venyttely, putkirullailu, jooga sekä rentoutus- ja hengitysharjoitukset. Kehonhuolto harjoitukset parantavat ja tukevat kehomme toimintakykyä. Sillä on tärkeä rooli osana stressinhallintaa.

Venyttely on yksi tunnetuimmista harjoitus muodoista, auttaa parantamaan lihasten joustavuutta ja vähentää lihasjännityksiä. Venyttely voi olla joko dynaamista tai staattista. Staattisessa venyttelyssä sama asento pidetään tietyn ajan, esimerkiksi 15–30 sekuntia. Dynaaminen venyttely on pumppaavaa ja lihas vain käytetään venytysasennossa ja siten sopii hyvin esimerkiksi alkulämmittelyyn. Venyttely ei saa tuottaa epämiellyttävää kipua. Rauhallinen ja tasainen hengitys auttaa rentoutumaan venytykseen.

Putkirullailua toteutetaan lihasrullan avulla. Rullia on tasaisia, niissä voi olla nystyröitä, rulla voi olla pehmeä tai kova. Jos et ole aikaisemmin putkirullailua testannut, suositellaankin valitsemaan alkuun pehmeä rulla. Rullalla voit rullailla kireän tuntuisia lihaksia ja siten helpottaa oloa. Keskity rullamaan isoja lihaksia esimerkiksi etu- ja takareiden lihaksia.

Joogaharjoitus on usein sarja erilaisia liikkeitä ja asentoja, joiden vaikutusta vahvistetaan tietoisella hengityksellä sekä läsnäololla. Joogaharjoitus voi olla rentouttava, vahvistava, virkistävä – tai kaikkea näiden väliltä. Jooga on kokonaisvaltainen menetelmä, joka vaikuttaa sekä fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Jooga opettaa olemaan läsnä. Tieteellinen näyttö joogan, meditaation ja muiden tietoista läsnäoloa vahvistavien harjoitusten toimivuudesta on vahvaa ja lisääntyy jatkuvasti. Harjoitusten on todettu muun muassa lieventävän stressiä, masennusta, ahdistusta ja kroonista kipua.

Monipuolisuus kehonhuollossa ja liikkuvuusharjoittelussa on tärkeää!

https://joogit.fi/joogan-hyodyt/

https://www.hyggejooga.fi/blogi/joogan-lukuisat-terveysvaikutukset

https://selkakanava.fi/selan-hoito/venyttely-palauttaa-lihaksia-ja-yllapitaa-liikkuvuutta

 

Image
Image

Barre:

Uusi liikuntamuoto tekee tuloaan myös Suomeen. Barre on liikuntamuoto, jossa käytetään apuna balettitankoa.  Barre on tehokas ja kaikille soveltuva koko kehon treeni. Se sopii myös kotiharjoitteluun, ja tangon virkaa voi toimittaa loistavasti mikä tahansa tukeva taso. Treeni tuntuu erityisesti pakaroissa, reisissä ja pohkeissa. Pienet, mutta tehokkaat liikkeet vahvistavat kehon syvää tukivoimaa, jota nykyinen epäaktiivinen elämäntapa heikentää. Säde Kajovaara luonnehtii barrea ennen kaikkea terveysliikunnaksi. Se on oman lajinsa -ei balettia tai pilatesta vaikka niiden vaikutus lajissa näkyykin.

https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000008553312.html

 

Tanssi:

Tanssi on hauska ja monipuolinen liikunnan muoto. Sitä voi harrastaa yksin, parin kanssa tai ryhmässä, ohjattuna tanssisalilla tai itsekseen kotona. Tanssiminen tukee etenkin aivoterveyttä ja sen on todettu olevan yhteydessä muistiin ja oppimiseen, tanssi myös vähentää stressiä. Tanssi parantaa tasapainoa sekä kehittää lihasvoimaa ja liikkuvuutta. Tanssia on monenlaista; humppaa, tangoa, salsaa, zumbaa, balettia…

Tanssiessa unohtuu arjen murheet, kun keskittyy vain liikuttelemaan kehoaan omien tuntemuksien mukaan.  Valitse itsellesi mieleinen tanssityyli sen mukaan, mikä tuntuu itselle miellyttävältä!

https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitystoiminnan-blogi/tanssien-kohti-hyvinvointia/

https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/artikkelit/tanssi-hoitaa-aivoterveytta/#11a6617d

 

Image
Image

Liukulumikenkäily:

Suksimallisilla kengillä kiipeät karvapohjien avulla näppärästi mäen päälle, sekä liu’uttelet alamäet kevyesti. Monoja liukulumikenkiin ei tarvita, vaan omat kengät sujahtavat siteisiin. Liukulumikengät ovatkin eräsuksien ja lumikenkien välimuoto. Liukulumikenkäilyä voi harrastaa sekä tiheässä metsässä, että lumihangessa tasamaalla ja aukeassa maastossa.

Liukulumikenkiä pystyy myös vuokraamaan, joten omia välineitä ei tarvitse heti hankkia. Liikkuminen helpottuu hetken opettelun jälkeen ja maaston mukaan valitset sopivan tyylin. Muu sopiva ulkovarustus on myös tärkeää, esimerkiksi säärystimet pitävät sukat kuivana.

Ota mukavaa seuraa matkaan ja lähtekää yhdessä turvalliseen maastoon kokeilemaan!

https://viimeistamuruamyoten.com/liukulumikenkaily/


Kategoriat