Ajankohtaista

Kategoriat
1 huhtikuun, 2022

AURINGOSTA ASIAA

Ihosyövän vaara on todellinen myös Suomessa.

Ihosyöpä johtuu lähes aina auringon UV-säteilystä. Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan ehkäistä, jos auringolta suojaudutaan oikein. UV-säteilyltä kannattaa suojautua, kun UV-indeksi on 3 tai enemmän.

Hohtavat hanget (uusi lumi) heijastaa yli 90% UV-säteilystä. Oleskeltaessa avoimella paikalla, kuten vesillä, rannalla, suolla tai tunturissa UV-altistus voi olla yllättävän suuri. Keskikesällä turvallinen annos tulee täyteen auringossa huomattavasti nopeammin kuin aamun tunteina.  Mitä korkeammalta aurinko paistaa, sitä enemmän UV-säteilyä tulee maahan. Helppo tapa tarkistaa säteilyn voimakkuus on tarkkailla omaa varjoaan: Mitä lyhyempi oma varjo, sitä vaarallisempaa on auringon säteily.

On hyvä muistaa ettei pilvinenkään sää suojaa UV-säteilyltä. Jopa 90 prosenttia säteilystä voi läpäistä ohuen pilven.

 

Auringon säteilyltä suojautumiseen on kolme keskeistä keinoa: Varjo, vaatteet ja voide.

Vetäydy varjoon erityisesti keskipäivän auringon aikaan. Vuorokauden UV-annoksesta noin puolet kertyy kello 11-15.

Suojaudu kevyillä, väljillä vaatteilla. On hyvä, jos hihat ulottuvat kyynärpäihin ja shortsit tai hame polviin.

Käytä hattua. Leveälierinen hattu suojaa kasvot, niskan ja korvat.

Suojaa silmät aurinkolaseilla. UV-säteily on haitaksi myös silmille. Säteily aiheuttaa mykiön samentumia, harmaakaihia ja silmänpohjan rappeumaa.

Valitse suojakerroin 50. Ihotautilääkärit suosittelevat aina suojakerrointa 50+ jota tulee levittää riittävän paksulti. Hikoilun tai uimisen jälkeen rasvaus on toistettava. Myös ruskettunut iho tarvitsee suojavoidetta.

Image

Kategoriat