Koronavirusinfo

Koronavirusinfo

Työterveys Lappica noudattaa Lapin Keskussairaalan Infektioiden torjuntayksikön ja THL:n ohjeita hoitoon hakeutumisessa.

Koronavirusepäilyn kriteerit:

 • henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus ja/tai keuhkokuumeeseen viittaava löydös keuhkokuvassa ja/tai epämääräinen vatsakipu
 • henkilö on ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.

Epäily koronavirusinfektiosta, toimi seuraavasti:

Työterveyssopimuksen laajuuden mukaisesti varaat ajan https://www.lappica.fi/asiointi/

 • eLAPPICA CHAT, sovelluksessa työntekijä voi olla yhteydessä työterveyteen echat-toiminnon kautta ja vastaanotto voidaan kääntää suoraan etävastaanotoksi, mikäli se sisältyy työterveyshuoltosopimukseen
 • SÄHKÖINEN ASIOINTI – LAPPICA 24/7, tunnistaa nyt myös koronavirusoireet
 • PUHELINPALVELU puh 020 692 190
 • SAIRAUSVASTAANOTON INTERNET-AJANVARAUS, varaa puhelinaika työterveyshoitajalle
 • ETÄVASTAANOTTO, voit varata ajan etävastaanotolle, jos työnantajasi on sisällyttänyt tämän työterveyssopimukseenne.

Työterveyshoitaja selvittää tilannetta yhteydenoton aikana ja antaa jatko-ohjeet sekä tarvittaessa ohjelmoi laboratorionäytteenotot esim. koronavirusinfektion (COVID-19) diagnosoimiseksi.

Mikäli työnantajasi työterveyshuollon sopimukseen ei kuulu sairaanhoito, soita tällöin ensisijaisesti oman alueesi julkiseen terveydenhuoltoon (esim. omaan terveyskeskukseesi). Pysy kotona odottaen toimintaohjeita, mikäli terveydentilasi sen sallii, jotta et itse levitä mahdollista tautia.

Sähköinen asiointipalvelu Lappica 24/7 

Kehotamme kaikkia asiakkaitamme käyttämään sähköistä asiointipalveluamme Lappica 24/7, joka on päivitetty tunnistamaan koronavirustartunnan oireet.

Siirry sähköiseen asiointiin tästä.


COVID -19 koronabotti

Koronabotti ohjaa ja antaa neuvoa COVID-19 koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä. Koronabotti ei korvaa terveydenhuollon ammattilaisen neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa.​​
Siirry Koronabottiin tästä

Omaolo.fi

Sähköiseen Omaolo.fi -verkkopalveluun on avattu uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin oirearviokysely.
Siirry Omaolo-palveluun tästä  


Työterveyslaitoksen ohjeet työpaikoille koronaviruspandemiaan varautumisessa

Työterveyslaitos on laatinut toimintaohje yrityksille koronaviruspandemiaan varautumisesta sekä toimintaohjeet työntekijöille. Ohje sisältää mm. asiaa hygieniasta, matkustamisesta, etätyöstä ja sairauspoissaolo-ohjeista.

Suosituksia työnantajalle

 • on suositeltavaa perustaa työpaikallenne ryhmä, joka ottaa vastuun mahdolliseen tartuntatautipandemiaan valmistautumisesta. Ryhmä koordinoi varautumista ja viestintää työntekijöille, pitää varautumissuunnitelman ajan tasalla ja antaa ohjeita tarvittaessa liittyen esimerkiksi siivoukseen, sairaustapauksiin, eristämiseen tai karanteeniin. Ryhmä seuraa valtakunnallista tilannetta, UM:n matkustustiedotteita sekä THL:n ja Työterveyslaitoksen ohjeita. Ryhmä arvioi myös erilaisten skenaarioiden, esimerkiksi mahdollisten karanteenien vaikutusta toimintaan ja toimitusketjuihin.
 • suositamme pandemiakautena sitä, että työntekijä voi hengitystieinfektio-oireissa olla 5-7 pv esimiehen luvalla pois töistä
 • suosittelemme etätyön mahdollistamista työntekijälle, joka on ollut ulkomailla pandemia-alueilla ja on oireeton, niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista
 • tarvittaessa ole yhteydessä työterveyshuoltoon, ohjeistamme mielellämme asiakkaitamme ja toivomme, että tähän asti antamamme ohjeet koronavirustartunnan ehkäisystä on otettu yrityksessänne huomioon.

Välitäthän siis tietoa koronaviruksen ehkäisystä omassa organisaatiossasi. Tutustu myös THL:n toimintaohjeisiin yrityksille.


Lisätietoja löytyy:

 

Lappican tiedote 10.3.2020:
https://www.lappica.fi/tiedote-tyoterveys-lappican-asiakkaille-kasienpesu-ja-oikeanlainen-yskiminen-paras-tapa-suojautua-koronalta-ja-muilta-viruksilta/

THL Ajankohtaista koronaviruksesta:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

TTL: Toimintaohje yrityksille:
https://www.ttl.fi/tyoterveyslaitoksen-toimintaohje-yrityksille-koronavirusepidemiaan-varautumiseksi/

TTL: Toimintaohje työntekijöille:
https://www.ttl.fi/toimintaohje-tyontekijoille-wuhanin-koronaviruksen-tartunnan-ehkaisyyn/

Kela:
https://www.kela.fi/tartuntatauti_nain-haet

Työnantajaliitoilla myös omia ohjeita (KT, AVAINTA, SAK) ajankohtaista koronaviruksesta COVID19


KARANTEENI

 • Oman työnantajan kanssa sovitaan karanteenista ja korvauksista. Työnantajia kehoitetaan toimimaan THL:n ja hallituksen ohjeiden mukaisesti.
 • Karanteenipäivärahan edellytys on, että joko infektiolääkäri tai tk:n tartuntautiläkäri on karanteenin määrännyt. Kelalle ei siis riitä työterveyshuollon lääkärin suositus Kelalle eikä työnantajan ohjeet. 
 • Hengitystieoireissa (= SAIRAUS) suositellaan käytettäväksi OMAILMOITUSMENETTELYÄ AD 7 PÄIVÄÄ.