Ajankohtaista

Kategoriat
1 elokuun, 2017

Lomalta takaisin sorvin ääreen

Pysähdy hetkeksi

Jos loma on ollut hyvä, töihin paluu on helppoa. Vielä mukavampaa on, jos on jättänyt lomapäiviä myös syksyyn sillaksi pimeimmän ajan yli. Sen sijaan, jos lomalla tuli tyhjä olo, kun ei ollut mitään pakollista, on syytä pysähtyä miettimään elämänsisältöään; onko arki liian vauhdikasta? viekö työ liikaa voimia? lataako vapaa-aika akkujasi?

Tauota ja jaa työtä

Työssä olisi pystyttävä oivaltamaan oman osaamisen ja jaksamisen rajat ja myös muiden pitäisi ottaa ne huomioon. Esimerkiksi lääkäri tai psykologi ei lähde hoitamaan potilastaan yksin, jos arvelee, että ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan ryhmä muidenkin alojen ihmisiä. Pakkotahti ei paranna laatua. Jos palvelu- tai asiakastyötä tekevä joutuu kohtaamaan ja keskustelemaan ihmisten kanssa koko ajan ilman välillä pidettäviä 15 minuutin taukoja, hän väsyy, vaikka pitäisikin työstään.

Jos lomalta palatessaan tuntee itsensä väsyneeksi ja haluttomaksi, kannattaa ensin puhua lähimmän esimiehensä kanssa. Jos työntekijä ei kerro työhön liittyvistä ongelmista, esimiehen on vaikea korjata tilannetta.

Vapaana vapaa-ajalla

Muutoksen on aina lähdettävä itsestä. Lomalta palatessaan voi esimerkiksi luvata, että jatkaa itselleen tärkeää harrastusta ja varaa siihen aikaa joka viikko. Samoin ihmissuhteille on otettava aikaa. Perheen ja ystävien kanssa vietetty aika on korvaamatonta. Vapaa-aika ei saisi myöskään olla työelämän jatke.

Ime intoa

Hyvinvoivat työntekijät luovat paremman työilmapiirin. Esimiehen on omalta osaltaan huolehdittava, ettei yleisilmapiiri ole uuvuttava. Työtovereiden into tarttuu, samoin uupumus. Nämä vaikuttavat myös pomon omaan jaksamiseen.

Jos keskustelu esimiehen kanssa ei auta, voi työntekijä ottaa yhteyttä työterveyshoitajaan tai -lääkäriin. Se ei ole rettelöintiä työnantajan suuntaan, sillä työterveyshuollon velvollisuus on puuttua työn psyykkiseen kuormitukseen.

Ei kannata miettiä, että kesä loppuu lomaan, sillä aina voi viikonloppuisin suunnitella kaikkea kivaa. Täytyy muistaa, että lomaltapaluustressi on yleinen ja vaaraton ilmiö. Se on muutos, joka siinä ahdistaa ja se on hyvä asia. Se kertoo siitä, että lomalla on irrottauduttu töistä.

Lomalta töihinpaluu sujuu helpoiten ensinäkin vuorokausirytmin löytämisellä. Se tarkoittaa nukkumista, ravintoa ja seurustelua.

Loman jälkeen on paras hetki miettiä uusia käytäntöjä ja kehittää työtä, kun vanhat rutiinit eivät vielä jyllää.

Mistä puhtia työhön?

  1. Työssä energia tarttuu – työtovereiden ja esimiesten asenne toimii esimerkkinä.
  2. Yhteenkuuluvuuden tunne antaa energiaa – työpaikalla kaikilla pitää olla yhteinen tavoite ja niistä pitää puhua.
  3. Tuki, arvostus ja palaute ovat tärkeitä – esimiehen ja työtovereiden luonteva tuki innostavat.
  4. Mahdollisuus hyödyntää omia tietoja ja taitoja – mahdollisuus kehittyä työssä motivoi.
  5. Optimismi, sinnikkyys ja tunne, että pärjää auttavat jaksamaan – työntekijän oma jaksaminen vaikuttaa koko työyhteisöön.

Viisi vinkkiä stressin lieventämiseen:

  • Huumori on tärkeä keino vähentää stressiä ja ahdistusta. Muista kuitenkin nauraa yhdessä toisten kanssa eikä toisille!
  • Pyri ensisijaisesti ratkomaan edessä olevat ongelmat.
  • Liiallinen murehtiminen ja vatvominen synnyttää negatiivista ajattelua, ahdistusta, pessimismiä ja surullisuutta.
  • Pyri noudattamaan lomalla mahdollisimman säännöllistä unirytmiä, alkoholi heikentää unenlaatua. Meidän jokaisen unen tarve vaihtelee. Unen määrä on riittävää, jos olo herätessä tuntuu virkeältä.

Kategoriat